10 spørgsmål til at føre en samtale med en depressionsramt

Hjælp Til Pårørende

Når du taler med en person, der er ramt af depression, kan det være svært at vide, hvad du skal sige og spørge om. Måske er du bange for at træde forkert eller slet ikke vide, hvad du skal og kan sige.

Derfor har vi samlet først samlet nogle råd til, hvordan du starter samtalen. Nederst i indlægget finder du de 10 spørgsmål til at holde samtalen i gang.

Skab rare omgivelser

Omgivelserne, du fører samtalen i, kan have en betydning for, hvordan initiativet til samtalen bliver modtaget. Der er en risiko for, at den depressionsramte synes, at det er en unaturlig eller ubehagelig samtale at have. Derfor er det vigtigt, at du starter samtalen i et rart og naturligt miljø.
Derfor er det en god idé at gå en tur med personen, og ligeså stille begynde at spørge ind undervejs. Det virker ofte mere naturligt, da man snakker om nogle andre ting på en gåtur, end man ville derhjemme.

Meget ofte handler det dog om at tale med den syge i et sprog, som han/hun kan forstå og reagere på, mens de er i en deprimeret sindsramme.

Husk! Respektér, hvis personen ikke har overskud til at tage samtalen, og prøv igen på et andet tidspunkt. Så bliver det en mere behagelig oplevelse for jer begge.

Måder at starte samtalen på

Det kan være en stor hjælp for den ramte af tale om sin depression, men samtidig kan det være en rigtig svær samtale at starte.

Det er vigtigt, at du ikke lægger skjul på, at du godt ved, at alting ikke er, som det plejer. Det kræver, at du er villig til at lytte uden at dømme, stiller de samme spørgsmål flere gange og lytter igen og igen. Du skal gå ind til samtalen med en forståelse af, at én samtale ikke er nok. Vær forsigtig, men vedholdende i dine spørgsmål.

Her er 2 forslag til at starte samtalen:

  • “Jeg har lagt mærke til at du virker lidt anderledes for tiden, og jeg har tænkt over, hvordan du har det?”
  • “Jeg vil lige høre, hvordan du har det, for jeg har lagt mærke til, at du har været nede på det seneste.”

10 spørgsmål

Når du har åbnet op for samtalen, kan du holde den i gang ved at stille nogle opfølgende spørgsmål. Det kan være en stor hjælp for den depressionsramte at blive hjulpet til at holde samtalen i gang, og at komme ud med sine frustrationer.

Her er 10 forslag til at holde en samtale i gang:

  • “Hvornår begyndte du at have det sådan?”
  • “Er der sket noget, der fik dig til at føle dig på den måde?”
  • “Hvordan kan jeg bedst støtte dig lige nu?”
  • “Jeg har hørt, at depression også kan være fysisk belastende. Oplever du det?”
  • “Har du tænkt på at få hjælp?”
  • “Hvordan går det med din behandling?”
  • “Kan jeg køre dig et sted hen?”
  • “Hvad er den bedste støtte for dig?”
  • “Hvilken tid på dagen er hårdest for dig?”
  • “Hvad tror du kan hjælpe dig til at føle dig bedre?”

Husk altid at være støttende og at tilføje opmuntring og håb til samtalen. Du skal dog respektere, når den sygdomsramte ikke har lyst til at snakke om emnet længere. Giv udtryk for, at det er helt forståeligt og okay.

A pair of hands grabbing each

Brug for et frirum, hvor du kan møde andre pårørende?

Hent appen

Blog

Hør fra andre, der har psykisk sygdom inde på livet. Se alle indlæg.